Vstopna stran Zbirke Tekstilije in vojaška oprema
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Zbirka tekstilij in vojaške opreme
Sample image
Jugoslovanska čelada - JUŠ 1959/85

Z izrazom vojaška oprema označujemo vse, kar poleg orožja in uniforme sodi med opremo posameznega vojaka ali vojaške enote. Čeprav je na prvi pogled morda manj opazna oz. pomembna od orožja, pa sodi med nepogrešljive predmete vsake vojske. Že od najstarejših časov je bila namreč oprema pomembna pri odločanju o zmagi. To je še bolj očitno danes, ko prevlado na bojišču določa kakovost opreme – predvsem sodobna elektronika. Delimo jo na bojno – vse, kar lahko poškoduje človeka (npr. strelivo, RBK-sredstva) in nebojno – kar omogoča optimalno delovanje vojaka in vojske kot celote (osebna, medicinska in inženirska oprema, sredstva komunikacije). Obstaja nešteto kosov različne opreme.
Vojaška oprema je stara praktično toliko kot sama vojna, čeprav je bila v začetku ne le veliko bolj primitivna, ampak tudi manj raznolika od opreme sodobnih vojsk. Značilni primerki opreme so ščit, oklep, golenjaki, vsi so bili namenjeni varovanju vojaka. S pojavitvijo strelnega orožja so se med opremo pojavili tudi rogovi za smodnik, strelivo, prenosni podstavek, ki je ublažil udarec pri strelu z arkebuzo, različne posode oz. kartuše za shranjevanje nabojev, ki so bile pripete na pas (bandoljer), torba, pozneje nahrbtnik, kamor je vojak shranjeval vso preostalo vojaško opremo (npr. jedilni pribor, pribor za čiščenje, maskirna mreža, odeja).
Med dokaj novo opremo lahko omenimo kompas, daljnogled, zložljivo lopatico, radio oz. sredstva za zvezo, opremo za varovanje sluha, naprave za nočno gledanje, zaščitna očala, fragmentacijski jopič, sistem GPS in digitalni kompas.
V Vojaškem muzeju Slovenske vojske shranjujemo veliko primerkov vojaške opreme predvsem iz novejšega obdobja. V zbirki so strelivo, tulci, naboji, granate, okvirji kasetnih bomb, uporabljenih med slovensko osamosvojitveno vojno 1991, pa zastarela RKB-oprema JLA, različne čutare, sanitetna oprema, pehotne in protioklepne mine … Zbirka vsebuje tudi zaščitne jopiče, bojne in pilotske čelade.
V vojni so slovenske oborožene sile zaplenile častnikarsko torbico JLA skupaj s svinčnikom in oba predmeta sta zdaj del zbirke. Zanimiva so tudi sredstva za zvezo, radioaparati.

Ogled ZBIRKE...
 

Najbolj gledani

Bojna uniforma Janeza Janše Bojna uniforma Janeza Janše
Službena uniforma TO - SV, generalpodpolkovnik Službena uniforma TO - SV, generalpodpolkovnik
Poskusna uniforma TO iz leta 1990 Poskusna uniforma TO iz leta 1990

Zadnji vpogledi

RKB ZAŠČITNA MASKA JLA MODEL M1 RKB ZAŠČITNA MASKA JLA MODEL M1
PRAPOR SPECIALNE BRIGADE MORIS PRAPOR SPECIALNE BRIGADE MORIS
Bojna uniforma generalmajorja Janeza Slaparja Bojna uniforma generalmajorja Janeza Slaparja