Vstopna stran
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Vojaški muzej Slovenske vojske v mariborsko kadetnico privabil številne obiskovalce
Ponedeljek, 20. Maj 2024
Fotografija: Gregor Kastelic
Fotografija: Gregor Kastelic

V muzeju smo tudi letos za obiskovalce na široko odprli svoja vrata ob Mednarodnem dnevu muzejev 2024 in dnevu odprtih vrat vojašnice generala Maistra, oba dogodka sta letos potekala v soboto, 18. maja 2024. Obiskovalcem smo poleg prostih ponudili tudi vodene oglede po naših razstavah General Maister in boji za slovensko severno mejo, razstava strelnega orožja in ogledni depo Vojaškega muzeja Slovenske vojske na prostem, ki sta jih izvedla kustosa mag. Gregor Kastelic in Lenart Pupaher.

 
Vojaški muzej SV odprl gostujočo razstavo
Petek, 17. Maj 2024
Fotografija: Carmen Kos
Fotografija: Carmen Kos

V četrtek, 16. maja, je v mariborski kadetnici potekalo odprtje gostujoče razstave z naslovom Slovenci med prvimi protifašisti v Evropi 1920-1941, avtorjev Gorazda Humarja in Milana Pahorja iz Društva za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorska. Na otvoritvi sta zbrane nagovorila načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske podpolkovnik Marko Hlastec in avtor razstave Gorazd Humar, ki je razstavo tudi predstavil. Za kulturni del programa je poskrbela zasedba Orkestra Slovenske vojske. S pomočjo razstave se obiskovalec lahko seznani s postopnim razvojem italijanskega fašizma in protifašističnih gibanj na slovenskem etničnem ozemlju Primorske, ki je z rapalsko pogodbo konec leta 1920 pripadlo Kraljevini Italiji. Razdeljena je na več vsebinskih sklopov, prikazani so požig Narodnega doma in fašistično nasilje v Trstu, ustanovitev organizacije Tiger in njeno delovanje na Primorskem, 1. in 2. Tržaški proces, časovnica dogodkov v Julijski krajini, ne manjka niti prikaz protifašistične dejavnosti v današnjih časih. Razstava bo na ogled predvidoma do 20. junija. Vljudno vabljeni !

 
Vojaški muzej Slovenske vojske sodeluje na Maistrovi literarni transverzali
Sreda, 15. Maj 2024

Na dogodku bo sodeloval tudi naš kustos Rok Filipčič, ki bo zbranim predstavil lik generala Rudolfa Maistra in njegov pomen za slovenski narod. Več v priloženem vabilu. Vljudno vabljeni !

 

Zadnji vnos v zbirko

Protitankovski top 47 mm Schneider M1937

V obdobju med 1918 in 1938 letom je Francoska vojska kot glavno protitankovsko orožje uporabljala poljski top 75mm Mle 1897.

VOJAŠKI MUZEJ SV

Vstopna stran
Muzej
Zbirke
Razstave
Publikacije
Novice in dogodki
Pedagoška dejavnost
Kontakti


Vojaški muzej
Kadetnica
Engelsova ulica 15
2111 Maribor
Tel.: +386 2 449 5006
Fax: +386 2 449 5377
E-mail: vojaski.muzej@gmail.com