Vstopna stran Zbirke Letalstvo in zračna obramba
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Zbirka vojaškega letalstva in zračne obrambe
Sample image
Gazela TO-001

Zbirka VL in ZO je bila v okviru VMSV formirana leta 2008 in od takrat naprej v muzeju aktivno delujemo z namenom evidentiranja, zbiranja, varovanja, razstavljanja in predstavljanja bogate vojaško-tehnične zgodovine letalstva in zračne obrambe na Slovenskem.
Uporaba vojnega letalstva in posledično tudi zračne obrambe se je razmahnila s prvo svetovno vojno in do danes se je uporaba letalstva izredno tehnološko, taktično ter strateško razvila.
Slovenci so se za letalstvo aktivno zanimali že v njegovih pionirskih časih. Med najbolj znane letalce in konstruktorje pionirskega obdobja sodijo Stanko Bloudek, Max Fabiani, Otmar Kanet, Julij Nardin, Pavel Podgornik, brata Edvard in Jože Rusjan, Ivan Vidmar, Franz Wels, Jože Zablatnik, Valentin Matija Živic.
Zgodovina vojaškega letalstva na Slovenskem je neločljivo povezana z državami, v katerih so živeli in vojskami, v katerih so Slovenci v zadnjih sto letih službovali. Slovenci so tako v glavnem delovali v avstroogrskem letalstvu, letalstvu Kraljevine Jugoslavije, partizanskem, jugoslovanskem in slovenskem vojaškem letalstvu. V letalskih enotah omenjenih držav so zasedali vse od vodilnih do najnižjih položajev ter tako pomembno prispevali k razvoju vojaškega letalstva.
Zbirka (bo) predstavlja(la) zgodovino vojaškega letalstva od prve svetovne vojne pa vse do modernega letalstva Slovenske vojske. V tehničnem smislu to pomeni, da bodo predstavljena letala, helikopterji, radarski sistemi, raketni sistemi zračne obrambe ter protiletalsko topniško orožje.
Glavnino eksponatov predstavljajo letala, ki so v tem trenutku nastanjena v vojaški LB Brnik. Pred stavbo Oddelka za nadzor plovnosti in varnost letenja (ONPVL) sta locirana dva primerka reaktivnega izvidniškega letala IF – 86D Sabre ter po en primerek reaktivnega lovskega bombnika Republic F – 84G Thunderjet in propelerskega šolskega, borbenega letala Soko 522. V zadnjem času smo skupaj z ONPVL ter enotami Brigade zračnega obrambe in letalstva (BRZOL/LETEHE) restavrirali helikopter SA – 341 (HO – 42) gazela, znan tudi pod imenom TO – 001 Velenje, s katerim sta Jože Kalan in Bogo Šuštar 28. junija 1991 prebegnila iz JLA. Helikopter predstavlja izredno pomemben, prvovrsten muzejski eksponat slovenske vojaške zgodovine. Trenutno v poteka restavracija letala F – 84 G Thunderjet, kateremu bodo sledila še preostala letala.
Zbirko vojaškega letalstva in zračne obrambe poleg letalnikov sestavljajo še zbirke maketa letala EDA – Sokol, oklepni izvidniški avtomobil BRDM-2 (samovozni sistem za ZO 9K31M Strela 1M), samovozni trocevni topovski sistem za ZO 20/3 M55A4 BOV – 3, protiletalski top 20 mm Flak 38, protiletalski top 40 mm 40/1, lahki raketni sistemi Strela 2M, Igla, radarski sistem OAR M61, 3MK7,….
Zbirka je trenutno hranjena v letalski bazi Cerklje ob Krki in javnosti trenutno še ni dostopna.

Ogled ZBIRKE...
 

Najbolj gledani

Helikopter Gazela (gazelle SA-341/342) Helikopter Gazela (gazelle SA-341/342)
RADAR AA 3 Mark 7 RADAR AA 3 Mark 7
Soko 522 Soko 522

Zadnji vpogledi

Lovski bombnik Republic Aviation F-84G thunderjet Lovski bombnik Republic Aviation F-84G thunderjet
CAB 50 CAB 50
CAB 250 CAB 250