Vstopna stran Novice in dogodki
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
20 predmetov za 20 let Vojaškega muzeja SV: Litografija kadetskega inštituta
Sreda, 21. Februar 2024

V našem prazničnem letu z vami delimo zanimive predmete iz naših zbirk. Nadaljujemo z litografijo kadetskega inštituta iz leta 1860, avtorja Carla Wilhelma Christiana von Dodererja. Barvna risba prikazuje zemljiški kompleks s cesarsko-kraljevim kadetskim inštitutom v Mariboru, okrasno zasaditvijo dreves in grmovnic, vadiščem in Pohorjem v ozadju. Risba je izdelana v grafični tehniki litografije ali kamnotiska.

 
Zgodba o dveh transportih
Ponedeljek, 29. Januar 2024
Fotografija: Jerica Pavšič
Fotografija: Jerica Pavšič

V mariborski Kadetnici so odprli gostujočo razstavo z naslovom Zgodba o dveh transportih, medžimurski in prekmurski Judje med holokavstom, ki jo je pripravil Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec, zbrane pa sta nagovorila tudi načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske podpolkovnik Marko Hlastec in kurator razstave Boris Hajdinjak. Razstava pripoveduje o dolgi zgodovini Judov na območju Prekmurja in Medžimurja, o vzponu in razcvetu judovskih skupnosti na tem območju, o njihovem prispevku k razvoju mest in krajev v obeh pokrajinah ter o žalostni usodi, ki jih je doletela med holokavstom. Razstava bo na ogled do 29. marca 2024.

 
20 predmetov za 20 let Vojaškega muzeja SV: Pištola kremenjača
Petek, 19. Januar 2024

Muzej v letošnjem letu praznuje 20 let svojega delovanja, ob tej priložnosti smo izbrali 20 predmetov iz svojih zbirk, ki jih bomo predstavili javnosti. Vsak mesec bomo v prostorih muzeja v mariborski kadetnici razstavili enega ali več predmetov. Prva je na vrsti pištola kremenjača, ki je bila izdelana leta 1760. Gre za enostrelno prednjačo s kremenskim celinom. Polni se spredaj, vžig in strel pa se izvedeta z iskrenjem kremena. Vidnih oznak, z izjemo številke 3 na hrbtišču orožja, ni.