Muzealija meseca marca - PRENOSNI KUHALNIK COLEMAN 520
Torek, 14. Marec 2017
foto: mag. Matjaž Ravbar
foto: mag. Matjaž Ravbar

V času druge svetovne vojne so ameriške vojaške oblasti naročile prenosni kuhalnik za vojaške namene. Podjetje Coleman, ki se je že pred tem ukvarjalo z izdelavo kuhinjskih pripomočkov, je v hitrem času izdelalo kuhalnik, poimenovan model 520, ki je bil po hitrem postopku uveden v opremo ameriškega vojaka. Kuhalnik je bil na fronti prvič uporabljen novembra 1942 ob zavezniškem izkrcanju v severni Afrki. Do konca vojne je bilo izdelanih več kot milijon primerkov. Odlično izdelan kuhalnik je bil nepogrešljiv za ameriške vojake. Mnogi poznavalci obdobja se strinjajo z mnenjem priznanega vojnega dopisnika Ernieja Pylea, da kuhalnik Coleman 520 velja za drugo najpomembnejšo nebojno opremo, ki izhaja iz obdobja druge svetovne vojne (takoj za terenskim vozilom Willys Jeep). Po koncu vojne je podjetje Coleman model 520 nekoliko predelalo za civilno uporabo in ga poimenovalo model 530, a so ga kmalu začeli prodajati pod imenom »G.I. Pocket Stove«.

Prenosni kuhalnik je narejen iz železa, aluminija in medenine, visok je 21,7 cm, v premer pa meri 10,5 cm. Pospravljen je v aluminijastem dvodelnem pokrovu, ki lahko služi tudi kot posoda za gretje hrane ali vode. Deluje na bencinsko gorivo in v posodici je prostora za okoli pol litra goriva, kar zadošča za do tri ure delovanja. Deluje tako, da se z ročno pumpico, ki je vgrajena v posodico z gorivom, stisne zrak v gorivo in s tem ustvari pritisk. Nato se delno odpre dotok goriva, tako da mešanica goriva in zraka pride do gorilnika. Izhajajoče gorivo se prižge z vžigalnikom ali vžigalico. Po nekaj minutah delovanja se dotok goriva odpre do konca in s tem gorivo do gorilnika doteka v čisti obliki, brez primesi zraka.

Posodica za gorivo je visoka 9 cm in je bila izvorno obarvana v ameriško olivno vojaško barvo, a je sedaj že v večini obrabljena. Posodica ima čep za dolivanje goriva, dovod do gorilnika ter že predhodno omenjeno pumpico. Napis proizvajalca »Coleman« je vgraviran na posodici in nad napisom je odtisnjena tudi letnica izdelave »1945« – številka 4 je močno zabrisana. Posodica je izvorno imela nalepljeno tudi oranžno opozorilno nalepko, ki pa je ni več. Na posodici z gorivom so pritrjena tri nosila za posodo, ki so visoka 12,7 cm in na vrhu oblikujejo krog, ki se s šestimi zložljivimi nogicami razširi za 4,5 cm. Na dveh nosilih sta napisa za uporabo na aluminijastih tablicah. Dvo delni pokrov je prav tako obrabljen, saj je bil izvorno črne barve, a jo je na površini zgolj za vzorec.