Vstopna stran
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Učenci in veterani obiskali Vojaški muzej Slovenske vojske
Ponedeljek, 14. Oktober 2019

V petek, 11. oktobra, so muzej skupaj z učitelji in veterani Območne zveze veteranov vojne za Slovenijo Lenart obiskali učenci osnovnih šol Lenart, Benedikt, Cerkvenjak, Sveta Ana, Sveta Trojica, Voličina in Jožeta Hudalesa Jurovski dol. Pod vodstvom kustosa mag. Mladena Horvata so si ogledali razstave o slovenskih osamosvojitvenih procesih in Vojni za Slovenijo 1991, pehotnem ognjenem orožju in o zgodovini Kadetnice.

 
Obisk veteranov Ministrstva za obrambo
Petek, 4. Oktober 2019

V četrtek, 3. oktobra, so Vojaški muzej Slovenske vojske obiskali upokojenci Ministrstva za obrambo. Sprejela sta jih mag. Mladen Horvat in mag. Gregor Kastelic. Ogledali so si muzejske razstave v Kadetnici, s poudarkom na razstavi o pehotnem ognjenem orožju, slovenskem osamosvajanju, seznanili pa so se tudi z bogato zgodovino Kadetnice in vojaškim šolstvom, ki je bilo skoraj ve čas del te stavbe.

 
Pripadnika Vojaškega muzeja Slovenske vojske sodelovala na simpoziju na Dunaju
Sreda, 2. Oktober 2019
Fotografija: https://www.bundesheer.at
Fotografija: https://www.bundesheer.at

Na Dunaju je med 30. septembrom in 2. oktobrom potekal mednarodni znanstveni simpozij z naslovom Vom Krieg zum Frieden? Die Neuordnung Europas nach dem Ersten Weltkrieg (Od vojne do miru? Reorganizacija Evrope po prvi svetovni vojni), ki ga je organizirala Avstrijska obrambna akademija. Na simpoziju sta aktivno, s prispevkom, sodelovala pripadnika Vojaškega muzeja Slovenske vojske, vodja Skupine za muzeologijo major mag. Zvezdan Marković, ki je predstavil prispevek z naslovom Prekmurje med leti 1918-1920 in Pedagog andragog dr. Blaž Torkar, katerega prispevek nosi naslov Ustanovitev Kraljevine SHS in njenih oboroženih sil. Na konferenci so bili predstavljeni številni prispevki na temo zgodovine Evrope v letih 1918/1919.

 

Zadnji vnos v zbirko

Protitankovski top 47 mm Schneider M1937

V obdobju med 1918 in 1938 letom je Francoska vojska kot glavno protitankovsko orožje uporabljala poljski top 75mm Mle 1897.

VOJAŠKI MUZEJ SV

Vstopna stran
Muzej
Zbirke
Razstave
Publikacije
Novice in dogodki
Pedagoška dejavnost
Kontakti


Vojaški muzej
Kadetnica
Engelsova ulica 15
2111 Maribor
Tel.: +386 2 449 5006
Fax: +386 2 449 5377
E-mail: vojaski.muzej@gmail.com