Vstopna stran Novice in dogodki
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Prva seja Strokovnega kolegija načelnika Vojaškega muzeja Slovenske vojske
Petek, 3. Julij 2020

V sredo, 1. julija, je v Vojaškem objektu Kadetnica potekala prva, konstitutivna seja Strokovnega kolegija načelnika Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Kolegij opravlja naloge v skladu s Pravilnikom o muzejski dejavnosti v Slovenski vojski, njegovi člani pa na sestankih obravnavajo predvsem strokovne teme, povezane z muzeologijo in varstvom kulturne dediščine, vojaško zgodovino na slovenskem etničnem ozemlju in s splošno vojaško zgodovino. Člani kolegija z obravnavo omenjenih tem in sprejemom odločitev pozitivno vplivajo na poslovanje muzeja in strokovno znanstveno delo, s tem pa tudi na vojaško zgodovinsko dejavnost v Slovenski vojski.

 
V Kadetnici odprta razstava Sredstva zvez TO RS med vojno za Slovenijo 1991
Torek, 23. Junij 2020
Fotografija: švod. Matjaž Česnik
Fotografija: švod. Matjaž Česnik

V ponedeljek, 22. junija, je na razstavnem hodniku Vojaškega muzeja Slovenske vojske v objektu Kadetnica potekalo odprtje razstave Sredstva zvez TO RS med vojno za Slovenijo 1991, avtorja kustosa mag. Mladena Horvata. Uvodni nagovor je imel vodja Skupine za muzeologijo major mag. Zvezdan Marković, slovesni govornik pa je bil poveljnik Centra vojaških šol brigadir Milko Petek, ki je razstavo tudi uradno odprl. Brigadir Petek je v svojem nagovoru poudaril pomen prispevka vezistov k uspehu vojne in jih pozval, naj v sodelovanju z Vojaškim muzejem Slovenske vojske poskrbijo, da takratni dogodki ne utonejo v pozabo. Ob koncu je avtor razstave kustos mag. Mladen Horvat obiskovalcem predstavil nastajanje in vsebino razstave. Dogodek je potekal v okviru Dneva vezistov Slovenske vojske, prebudil je veliko zanimanje med vezisti veterani, ki so si z navdušenjem ogledali razstavo.

 
Združenje slovenskih častnikov na obisku v Vojaškem muzeju Slovenske vojske
Ponedeljek, 22. Junij 2020
Fotografija: švod. Peter Golež
Fotografija: švod. Peter Golež

V soboto, 20. junija, je Združenje slovenskih častnikov (ZSČ) v Vojaškem objektu Kadetnica izvedlo delovno srečanje, obiskali so tudi Vojaški muzej Slovenske vojske. Člane predsedstva ZSČ je sprejel načelnik VMSV brigadir Ernest Anželj. Pod strokovnim vodstvom kustosa mag. Mladena Horvata in vodje Skupine za muzeologijo majorja mag. Zvezdana Markovića so si ogledali razstave v Vojaškem objektu Kadetnica. Nad videnim so bili navdušeni, večina je že ob ogledu prenovljenih in novih razstav VMSV izrazila namero, da muzej obiščejo tudi s članstvom združenj ZSČ.