Znanstveni posvet "Vojaški pomen organizacije TIGR in Danilo Zelen
Petek, 18. Oktober 2013
Dr. Blaž Torkar, organizator posveta
Dr. Blaž Torkar, organizator posveta

Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske, Vojaški muzej Slovenske vojske in Park vojaške zgodovine so 18. oktobra 2013 v Parku vojaške zgodovine v Pivki organizirali znanstveni posvet z naslovom “Vojaški pomen organizacije TIGR in Danilo Zelen”. Namen simpozija je bil predstaviti vojaško krilo organizacije TIGR, predstaviti glavne predstavnike vojaškega krila TIGR, katerih vodja je bil Danilo Zelen ter analizirati metode in glavne akcije s katerimi so tigrovci delovali proti italijanskim fašističnim oblastem. Poleg vojaških tem so referenti predstavili tudi druge vidike protifašističnega delovanja Primorcev za priključitev Primorske k Jugoslaviji.

Na simpoziju so uvodoma spregovorili župan Občine Pivka, gospod Robert Smrdelj, vodja Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič in predsednik Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske, gospod Marjan Bevk.

S svojimi prispevki so na simpoziju sodelovali: dr. Martin Premk z referatom ”Mednarodne razmere v času delovanja TIGR-a”, Rok Filipčič z referatom “Danilo Zelen: domoljub, protifašist, gverilec”, doc. dr. Gorazd Bajc z referatom “Pomen obveščevalne dejavnosti ilegalnega primorskega protifašizma in Danila Zelena“, doc. dr. Josip Orbanić z referatom “Josip Orbanić Matijaš (1896-1989) – delovanje proti fašizmu“, Marta Ivašič z referatom “Spletna didaktična mapa. Zbirka virov o Primorski in Istri, 1926-1941”, Borut Rutar z referatom “Protifašizem slovenskih demokratičnih sil 1923-1943 v okviru vstaje organizacije TIGR v letih 1938-1941 za osvoboditev Primorske“, dr. Blaž Torkar z referatom “Simon Kos in tigrovska celica Rut” ter Petra Trošt z referatom “Protifašistični odpor med obema vojnama v Zgornji Vipavski dolini s poudarkom na Podragi”.