Vstopna stran Muzej Park vojaške zgodovine Pivka
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Park vojaške zgodovine Pivka
zemljevid

Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka

Park vojaške zgodovine Pivka
Kolodvorska 51, 6257 Pivka
Tel.: +386 31 775 002
info@parkvojaskezgodovine.si
http://www.parkvojaskezgodovine.si

zemljevid

Muzejsko in doživljajsko središče

Park vojaške zgodovine je muzejsko in doživljajsko središče, ki nastaja na območju starih italijanskih kasarn v Hrastju pri Pivki. Osnovni cilj projekta je na podlagi bogate vojaškozgodovinske dediščine tega območja osnovati razgibano turistično središče, ki je namenjeno izobraževanju, raziskovanju in izjemnim doživetjem. Park vojaške zgodovine je rezultat močne volje ljubiteljev vojaškozgodovinske zapuščine v občini v Pivka in na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije ter občinske uprave v Pivki, ki je v svoji vojaški dediščini prepoznala velik razvojni potencial.

Ponudba za obiskovalce

Obiskovalci si lahko v Parku vojaške zgodovine ogledajo bogato tankovsko-artilerijsko zbirko eksponatov iz obdobja 2. sv. v. in iz časa 2. polovice prejšnjega stoletja. Zbirka zajema nekatere najdragocenejše primerke težkega orožja (tanke, oklepna vozila in topove), ki so kot pomembna vojaška in tehnična zapuščina ostali v Sloveniji po odhodu različnih vojska. Razstavljena oklepna tehnika priča o pomembnih tehničnih dosežkih iz nekaterih najbolj prelomnih obdobij v slovenski zgodovini, obenem pa muzejske zbirke in razstave osvetljujejo tudi zgodovinsko ozadje in okoliščine proizvodnje in uporabe muzejskih eksponatov. Zbirko dopolnjujejo tudi diverzantska podmornica P-913 Zeta, parna lokomotiva 33-110 iz 2. sv. v. in zbirka letal (jugoslovanski Soko 522, sovjetski Mig-21, romunski IAR-93 Vultur in ameriška reaktivna lovca Thunderjet in Sabre).

zemljevid
Ogled Parka zagotavlja enkratno doživetje tako ljubiteljem vojaške zgodovine kot tudi naključnim obiskovalcem. Poleg tega Park z razstavo Pot v samostojnost kot prvi v Sloveniji kronološko in na sistematičen način predstavlja proces slovenskega osamosvajanja in začetek razpada Jugoslavije, zgodbo o slovenski samostojnosti pa še dodatno ponazarja s predstavitvijo oklepnih in drugih vozil ter helikopterja Gazela TO-001, ki so sodelovali v slovenski osamosvojitveni vojni leta 1991.

Obiskovalci si lahko v Parku ogledajo tudi razstavo Regio Carsica Militaris, ki govori o večtisočletni vojaški in utrdbeni dediščini Pivške kotline oziroma strateško pomembnih Postojnskih vrat, zbirke pa nenehno dopolnjujejo tudi raznovrstne gostujoče razstave.

Po obisku muzeja se lahko podate po tematsko-učni poti do utrdb Alpskega zidu na bližnjem hribu Primož, kjer se boste seznanili z naravnimi, kulturnimi in zgodovinskimi zanimivostmi Pivškega, z vodnikom pa se lahko podate tudi v notranjost podzemne utrdbe na Primožu in si ogledate 500 m ohranjenih podzemnih tunelov.

V kompleksu delujeta tudi muzejska trgovina in muzejska restavracija Kantina Pivka, kjer se boste lahko okrepčali po prijetno preživetem izletu v Parku vojaške zgodovine.

Funkcionalna organizacija kompleksa

Kompleks starih vojašnic se nahaja med železnico in cesto Pivka-Reka in se vzpenja po pobočju v štirih terasah oziroma ploščadih. V prvi, najnižji, so urejena parkirna mesta za obiskovalce. Na drugi ploščadi se nahaja objekt Komanda, ki je obenem tudi vstopna točka v Park vojaške zgodovine, tu pa se nahajajo tudi Turističnoinformacijski center Pivka, muzejska trgovina in muzejska restavracija Kantina, v dveh nadstropjih pa je urejen razstaviščni prostor. V bližini objekta Komanda se nahaja nov muzejski paviljon, v katerem je na ogled postavljena nova nosilna zbirka Pot v samostojnost. Na tretji ploščadi sta dva nekdanja bivalna objekta, ki sta namenjena širitvi muzejskih zbirk. Na četrti in najvišji ploščadi pa domuje tankovsko-artilerijska zbirka. Nekdanje vadbeno območje onstran železniške proge je namenjeno doživljajskim programom, kot so npr. vojaškozgodovinske ponazoritve, teambuilding programi, demonstracijske vožnje s starodobnimi vojaškimi vozili...

zemljevid
Lokacija Parka vojaške zgodovine

Kje smo?

Pivke ni težko najti, saj leži na križišču dveh evropsko pomembnih prometnic: Benetke-Trst-Ljubljana-Graz-Dunaj in Salzburg-Ljubljana-Reka-Split. Avtocesto Ljubljana Trst zapustimo pri izvozu za Postojno in Reko in se odpravimo proti Reki. Do Pivke je manj kot deset minut. Stare italijanske vojašnice, kjer se nahaja Park vojaške zgodovine, se nahajajo ob glavni cesti, izza same Pivke, v smeri proti Ilirski Bistrici in Reki. Odcep je takoj za kratkim tunelom pod železniško progo.