Vitrina meseca februarja - našitki astronavta Ronalda Sege
Petek, 3. Februar 2017
foto: mag. Matjaž Ravbar
foto: mag. Matjaž Ravbar

Našitek misije STS – 60, (3. 2. – 11. 2. 1994)

Našitek premera 10 cm je v steklenem okvirju velikosti 15x20 cm. Je temno modre barve z zlato obrobo. Ob obrobi so z zlato obarvanimi črkami podani priimki astronavtov (kozmonavta): »BOLDEN, REIGHTLER, DAVIS, SEGA, CHANG – DÍAZ, KRIKALEV«, ki so se z vesoljskim raketoplanom Discovery odpeljali na vesoljsko postajo Mir. Misija je bila prva ameriško – ruska v vesoljski zgodovini. Med priimki so upodobljene zlate zvezdice. Na sredini našitki je upodobljen raketoplan Discovery z Wake Shield Facility, ki so ga na tej misiji namestili v orbito. Ob obeh straneh raketoplana sta stilizirani zastavi obeh držav v obliki razprtih kril. Obliko našitka so oblikovali člani posadke

Našitek misije STS – 76, (22. 3. – 31. 3. 1996)

Našitek premera 10 cm je v steklenem okvirju velikosti 15x20 cm. Ima rdečo obrobo, ob kateri so navedeni priimki astronavtov v modri barvi: »CHILTON, SEARFOSS, SEGA, CLIFFORD, GODWIN, LUCID«, ki so se z vesoljskim raketoplanom Atlantis odpravili na vesoljsko postajo Mir. Našitek ima ob robu belo podlago ter notranjo rdečo obrobo. Na osrednji modri podlagi je upodobljen raketoplan Atlantis, ki s tremi rumenimi črtami leti proti vesoljski postaji. Na dnu je stilizirana ameriška zastava v stilu Betsy Ross. Okoli trinajstih zvezdic je številka »76«, ki nakazuje na številko misije. Ob strani sta upodobljena tudi astronavta v obleki za zunanji izhod, ki nakazujeta eno izmed nalog misije. STS – 76 je bila tudi prva misija, katere član je daljši čas ostal na ruski vesoljski postaji Mir. Obliko našitka je zasnoval Brandon Clifford (sin astronavta in člana posadke Michaela Clifforda) skupaj z ostalimi člani posadke.

Ronald M. Sega je general major ameriške vojske, ki je svojo kariero začel kot pilot in jo nadaljeval kot profesor fizike na različnih univerzah. Leta 1990 je postal kandidat za astronavta. Udeležil se je dveh misij v vesolju in nato še nekaj let deloval v okviru agencije NASA. Kasneje je postal tudi dekan College of Engineering and Applied Science, pomočnik sekretarja za obrambne raziskave znotraj ministrstva za obrambo ZDA ter podsekretar letalskih sil ZDA. Ron, kakor ga tudi kličejo, je štirikrat obiskal Slovenijo. Ob tretjem obisku junija 2007 je predstavljena predmeta podaril svoji teti Alenki Pavli Volk, ki je omogočila njihovo razstavo v prostorih Vojaškega muzeja SV.